top of page

In samenwerking met Theater na de Dam

NELLIE

De Dansonderneming presenteert 4 mei de voorstelling NELLIE, een eerbetoon aan de jongste dochter van de bekende Hoornse verzetsstrijders Trien en Bart de Haan. Als 15-jarige brengt Nellie al illegale krantjes rond. Na de arrestatie van haar moeder in 1942 neemt ze de zorg op zich voor de vele onderduikers die haar ouders in hun woning aan de Noorderstraat 12 in Hoorn opvangen. 

Achtergrond

NELLIE is een van de ruim 40 jongerenprojecten van Theater na de Dam die door heel Nederland plaatsvinden om 4 mei van extra betekenis te voorzien. Jaarlijks maken jongeren een voorstelling in hun eigen stad op basis van gesprekken die zij voeren met (familie van) ooggetuigen. Daarmee worden de verhalen gehoord en krijgen ze nieuw leven in de vorm waarin de jongeren ze doorgeven. Jongeren zijn de volgende generatie besluitvormers en spelen nu al een cruciale rol in het overbrengen van onze gedeelde geschiedenis naar een breder (jong) publiek en in het voorkomen van verdwijning van erfgoed. Zo leren we elkaar, elkaars verhalen en onze gedeelde geschiedenis beter kennen. In dit geval de geschiedenis van Nellie de Haan. 

Foto Poster NELLIE.jpg
Foto: Jauwk Ras

Voorstelling

NELLIE gaat in première in De Boterhal in Hoorn, in de middag voorafgaand aan de Nationale  Dodenherdenking op 4 mei om 16 uur. Een tweede voorstelling wordt gedanst om 18.30 uur en aansluitend na de herdenking, rond 20.45 uur, is de voorstelling nogmaals te zien. Na elke voorstelling is er ruimte voor reflectie in een gesprek.

De voorstellingen zijn vrij toegankelijk, maar gezien het geringe aantal plaatsen is het aan te raden om te reserveren. Dit kan door een mail te sturen naar info@dansonderneming.nl o.v.v. 'NELLIE' naam, tijdstip voorstelling en aantal personen.

DE VOORSTELLINGEN ZIJN ALLEMAAL VOLGEBOEKT!

Mede mogelijk gemaakt door: Theater na de Dam Jong, Gemeente Hoorn, Balletstudio Uniek, Comité 40-45 Hoorn en De Boterhal

Crew Nellie.jpg
Crew Nellie.jpg

Het maakproces

NELLIE wordt gedanst door 15 jonge danstalenten in de leeftijd van 14 tot 19 jaar, die onder leiding van de Hoornse choreograaf Nanska van de Laar ook zelf een aandeel leveren aan de voorstelling. Historicus Bart Lankester, schrijver van het boek over Trien de Haan - socialiste, feministe, verzetstrijdster - en ook familie van Trien en Nellie, ging met de dansers in gesprek over Nellie. Daarnaast volgen de dansers workshops bodypercussie o.l.v.  Mervyn Groot (Muziekschool Boedijn).

NELLIE is een vervolg op de voorstelling TRIEN die choreograaf Nanska van de Laar vorig jaar met jongeren maakte in het kader van Theater na de Dam. TRIEN was een ode aan de West-Friese verzetsvrouw Trien de Haan. 

Gesprek met Bart Lankester.jpg
bottom of page