
THEATER NA DE DAM 2025
TRUUS
De Dansonderneming en Theater na de Dam presenteren in het kader van 80 jaar vrijheid op 4 mei de voorstelling TRUUS, een ode aan Truus Menger. In de voorstelling wordt vorm gegeven aan de boodschap die zij tijdens haar leven zo krachtig verkondigde: Toen niet, nu niet, nooit. ​​
TRUUS wordt gedanst én gezongen door jongeren uit Hoorn en omgeving. Het is de derde voorstelling die choreografe Nanska van de Laar creëert over krachtige vrouwen uit het verzet. In 2023 maakte ze de voorstelling TRIEN, over de Hoornse verzetsvrouw Trien de Haan, en vorig jaar de productie NELLIE, over de dochter van Trien de Haan. ​​TRUUS is te zien in De Boterhal aan het Kerkplein in Hoorn.
Datum en tijd: 4 mei om 14.30, 16 uur, 18.45 en 20.45 uur.
NB: Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de voorstelling van 14.30!).
De voorstellingen zijn gratis; plaatsen moeten wel gereserveerd worden. Stuur een mail met naam, telefoonnummer, voorstelling (aanvangstijd) en aantal kaarten naar info@dansonderneming.com.
Truus Menger-Oversteegen
(1923 - 2016)

Truus was zestien jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Samen met haar zusje Freddie (1925-2018) en hun vriendin Hannie Schaft (1920-1945) behoorden ze gedurende de oorlog tot de jonge gewapende verzetsstrijders van Nederland. Na de oorlog trouwde Truus met verzetsman Piet Menger. Het echtpaar kwam in West-Friesland wonen waar Truus zich toelegde op de beeldhouwkunst, maar ze deed ook aan schilderen, tekenen en schrijven. In Hoorn was ze mede-oprichtster van Comité 40-45. Gedurende haar leven was ze ook actief om jonge mensen te waarschuwen voor de gevaren van het facisme en om hen op te roepen te strijden tegen onrecht. In Hoorn staan vijf beelden van haar: het vliegersmonument op de Westerdijk en een serie van vier bronzen handen: Afscheid, Woede, Wanhoop en Steun.
Theater Na de Dam Jong
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.






VSBfonds, iedereen doet mee
VSBfonds heeft een sociale, inclusieve en creatieve samenleving voor ogen. Een samenleving waarin mensen met verschillende achtergronden, ideeën en culturen elkaar ontmoeten, elkaar inspireren en met elkaar verbonden zijn. Waarin iedereen eerlijke kansen krijgt om vooruit te komen in het leven en er ook voor een ander te kunnen zijn. Daarom ondersteunt VSBfonds sociaal-maatschappelijke en culturele initiatieven. En met de VSBfonds Beurs helpen wij maatschappelijk betrokken studenten die zich in het buitenland willen ontwikkelen. We stimuleren en faciliteren leerprocessen en ondersteunen de ontwikkeling van nieuwe kennis en nieuwe netwerken. Samenwerken, samen leren, elkaar inspireren en het versterken van elkaars kracht, dat is waar we in geloven, zodat iedereen mee kan doen.